Što se događa muškom mozgu kad postane tata?

Što se događa muškom mozgu kad postane tata?

Dokazano je da muškarci prolaze kroz hormonalne promjene i njihov nivo testosterona se značajno smanjuje. Na taj način nove tate mogu biti više emocionalno uključeni i puni razumijevanja za svoju bebu.
Izgleda da se puno toga događa u mozgu novih tata jer je nekoliko istraživanja otkrilo da se događaju značajne neurološke promjene jednom kada muškarci postanu očevi. Uz to, što su više uključeni u brigu i njegu beba, i što više vremena provode sa svojom bebom, to su izraženije te promjene.Istraživanja tvrde da neurološka aktivnost povezana sa ženama i njihovim majčinskim instinktom nije ograničena samo na žene i može biti okidač u roditeljstvu uopšteno pa tako i kod muškaraca. Međutim, pretpostavlja se da ovakvi rezultati ne bi bili vidljivi u prošlosti, kada su muškarci bili manje uključeni u vaspitanje djeteta.
Što se događa muškom mozgu jednom kada postane otac?
Nivo testosterona je smanjen!
Dokazano je da muškarci prolaze kroz hormonske promjene i da im se nivo testosterona značajno smanjuje. Na ovaj način nove tate mogu biti emocionalnije uključeni i puni razumijevanja za svoju bebu. Ovo rano zbližavanje tate i bebe jača njihovu emocionalnu vezu i mijenja nivoe hormona u mozgu. U studiji iz 2019. godine otkriveno je da nivo testosterona kod novopečenih očeva pada za čak 40 odsto, što se povezuje sa približavanjem bebi.
Nivo oksitocina se povećava!
Oksitocin ili “hormon ljubavi” naglo se povećava nakon rođenja bebe – i za mame i za tate. Dok se kod mame ovaj hormon stimuliše određenim radnjama, poput dojenja i bliskog fizičkog kontakta sa bebom, kod tate se hormon ljubavi aktivira kroz igru, zasmijavanje bebe ili kroz brigu o bebi. I, što se veza između bebe i tate produbljuje, nivo oksitocina je intenzivniji.
Proizvodnja prolaktina je povećana kao kod majki!
Kod mama je povećana proizvodnja prolaktina obično povezana sa proizvodnjom mlijeka, a kod tata se ovaj hormon povećava u interakciji sa bebom. Štaviše, samo u prvom mjesecu očinstva, nivoi prolaktina se povećavaju za 20 procenata, i što su očevi više uključeni u živote svojih beba, to imaju više prolaktina. Naučnici vjeruju da je povećana proizvodnja prolaktina povezana sa stvaranjem povezanosti, privrženosti i brige.
I mame i tate prolaze kroz promjene
Ovi rezultati dokazuju da solidno iskustvo roditeljstva i brige o bebi ima sličan efekat i na mame i na tate. I dok procesi tokom trudnoće i porođaja pomažu mamama da razviju majčinski instinkt, kod tate se očinski instinkt aktivira interakcijom i emocionalnom vezom sa bebom.
Ako ste primijetili da je vaš partner postao nježniji nakon rođenja bebe, sada znate i zašto – ne samo da ste se promijenili otkako ste postali majka, već mu se to dešava od kada je postao otac.
Izvor internet