Svaki šesti par u Crnoj Gori ima problem da zasnuje porodicu

Svaki šesti par u Crnoj Gori ima problem da zasnuje porodicu

Nedavno pokrenuta peticija za veći broj besplatnih postupaka vantjelesne oplodnje izazvala je veliku pažnju javnosti i nju je za samo mjesec i po dana potpisalo 4.238 osoba. Iako preliminarni podaci pokazuju da je na teret Fonda zdravstva za prvih 11 mjeseci prošle godine urađen 421 VTO postupak, procjenjuje se da u Crnoj Gori problem neplodnosti ima oko 100.000 osoba, pišu Dnevne novine.

Prema preliminarnim podacima za period januar novembar 2020. godine, na teret Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) urađen je 421 postupak vantjelesne oplodnje. Kako je iz ove zdravstvene ustanove saopšteno DN, vrijednost ispostavljenih faktura za usluge vantjelesne oplodnje u navedenom periodu iznosi 727.474,43 eura.

U 2019. godini na teret Fonda urađeno je 569 postupaka vantjelesne oplodnje, za što su ispostavljene fakture u iznosu od 1.053.360,69 eura.

Ipak, ovi podaci ne daju jasnu sliku o tome koliko je problem neplodnosti zastupljen u Crnoj Gori jer se brojke odnose samo na osobe koje su koristile pravo na besplatnu VTO, na teret Fonda.

O tome koliko je pomoć države u rješavanju ovog problema potrebna, možda više govori nedavno pokrenuta onlajn peticija kojom se traži veći broj besplatnih vantjelesnih oplodnji u Crnoj Gori, a koju je za samo mjesec i po dana potpisalo 4.548 osoba.

NEPLODNO 18 ODSTO STANOVNIŠTVA

Prema Zakonu o obaveznom zdravstvenom osiguranju, trenutno na teret Fonda idu troškovi za tri postupka VTO. Međutim, kako za DN objašnjava Žana Mihaljević, koja je pokrenula ovu peticiju i sa Slobodankom Aleksić osnovala fodaciju „I ja imam pravo da budem mama”, to nije dovoljno.

„Mi zvanične podatke o tome koliko se osoba u Crnoj Gori suočava sa problemom neplodnosti nemamo, ali procjenjuje se da je riječ o 100.000 osoba. To znači da svaki šesti par ima problem da zasnuje porodicu. To je 18 odsto stanovništva”, naglašava Mihaljević.

Ona smatra da je u rješavanju ovog pitanja glavni problem neznanje.

„Zato smo osnovale fondaciju ‘I ja imam pravo da budem mama’ i pokrenule peticiju koju je za samo mjesec i po podržalo 4.238 osoba. Mi nijesmo pravile nikakvu promociju peticije, samo smo je podijelile putem interneta i za vrlo kratko vrijeme ljudi su prepoznali ovaj problem”, kazala je Mihaljević.

Prema njenim riječima, svi bi trebalo da imaju pravo na neograničen broj besplatnih VTO postupaka jer, kako napominje, troškovi su izuzetno veliki, što većina parova sebi ne može da priušti.

„Primjera radi, tokom liječenja u Pragu potrebno je i preko 800 eura dnevno, jer osim samog postupka, treba platiti smještaj, hranu i ostale troškove tokom boravka u drugoj državi. Sve je to za prosječan par u Crnoj Gori mnogo. Smatram da bi trebalo omogućiti neograničen broj besplatnih VTO kao što je to urađeno u Srbiji”, kazala je Mihaljević.

Pored toga, u peticiji se traži ukidanje ograničenja u starosnoj dobi kada je riječ o pravu na besplatnu VTO, vantjelesne oplodnje sa doniranim genetskim materijalom, besplatno zamrzavanje jajnih ćelija i embriona nakon procesa vantjelesne oplodnje, dozvoljen uvoz polnih ćelija, kao i formiranje nacionalnog registra podataka.

Da li je ispunjenje ovih zahtjeva moguće DN su upitale Ministarstvo zdravlja, odakle do zaključivanja ovog broja nije stigao odgovor.

Ipak, Mihaljević ističe da, iako je fondacija nova, već su napravljeni važni koraci u pružanju pomoći onima kojima je potrebna.

„Nakon sastanka koji smo održali sa gradonačelnikom Podgorice Ivanom Vukovićem, za potrebe fondacije je opredijeljeno 10.000 eura, a iskazana je i namjera da u narednim godinama budžet za ovu svrhu bude veći. Takođe, iz Herceg Novog je obećano da će pomoći svakom paru za liječenje, a pozitivno su reagovale i opštine Tivat i Mojkovac”, kazala je Mihaljević.

Zato je, kako ističe, potrebno da se što više parova javi fondaciji kako bi se registrovali. Do sada je, kako kaže, to učinilo preko 3.000 osoba.

„Mi smo već sa četiri inostrane klinike u Pragu i na Sjevernom Kipru dogovorili popust za liječenje parova iz našeg registra. Zato je potrebno da nam se javi što veći broj onih kojima je potrebna pomoć kako bismo im opredijelili potrebna sredstva”, naglasila je Mihaljević.

Pored toga, fondacija nudi besplatno psihološko savjetovanje sa stručnim licima, radionice sa IVF stručnjacima, vodiče kroz proces VTO itd. Takođe, za naredni period su postavili velike ciljeve, te Mihaljević navodi da će se fondacija zalagati za izradu nacionalnog registra, kao i osnivanje humanog centra podrške IVF osobama.

„Zalagaćemo se za uvođenje minimum tri nestimulisana postupka kao vid liječenja neplodnosti za parove o trošku Fonda, pokretanje rada Banke reproduktivnih ćelija i embriona, pokretanje zakona o surogat majčinstvu. Bavićemo se rješavanjem muškog steriliteta i brojnim drugim pitanjima. Naš cilj je da pružimo besplatnu pomoć i sve radimo u interesu građana Crne Gore”, dodala je Mihaljević.

NAJVIŠE POSTUPAKA U OB CETINJE I SB CODRA

Po preliminarnim podacima, u periodu januar novembar 2020. godine najviše postupaka VTO 134 postupka urađeno je u OB Cetinje, za što je fakturisano 216.950,46 eura, saopšteno je DN iz Fonda zdravstva.

„U SB Codra, koja je dio Zdravstvene mreže, u periodu januar novembar 2020. godine urađena su 24 postupka i fakturisano je 38.268,39 eura”, navode iz Fonda.

U tri privatne zdravstvene ustanove van Zdravstvene mreže za 11 mjeseci 2020. godine urađeno je 239 postupaka i ispostavljene su fakture u iznosu od 472.255,58 eura.

„Fond je po javnom pozivu za pružanje usluga sa zdravstvenim ustanovama van Zdravstvene mreže zaključio ugovore za pružanje usluga vantjelesne oplodnje sa PZU Life Podgorica, PZU Ars Medica Podgorica i PZU Humana reprodukcija Budva”, podsjećaju iz FZO.