Tema mjeseca Mart 2022. Donacija jajnih ćelija

Tema mjeseca Mart 2022. Donacija jajnih ćelija

Česta pitanja: Donacija jajnih ćelija i vantjelesna oplodnja u Češkoj

MUDr. Jan Jonaš, specijalista za vantjelesnu oplodnju u PFC je odgovorio na neka od najčešćih pitanja o donaciji jajnih ćelija i vantjelesnoj oplodnji u Češkoj, kao i o tome kako se cijene i politike za ove procedure razlikuju u poređenju sa onima širom svijeta. Prenosimo intervju u cjelosti za sve zainteresovane, povodom naše saradnje sa PFC klinikom iz Praga.

Da napomenemo !

Svi zainteresovani ostvaruju popust od 15% na tretmane liječenja PFC MUDr Sonja Lazarovski

Češka je predvodnik u polju plodnosti i ostaje pristupačna destinacija za parove koji žele da zatrudne.

Godine 1982, Čehoslovačka je objavila rođenje svoje prve „bebe iz epruvete“, druge uspješne vantjelesne oplodnje (IVF) nakon rođenja Luiz Braun u Britaniji četiri godine ranije. Zemlja nastavlja da uspostavlja svoju reputaciju jedne od vodećih evropskih destinacija za liječenje neplodnosti tokom decenija.

Danas Češka Republika ostaje destinacija svjetske klase za pacijente koji se liječe od neplodnosti, koja se može pohvaliti vrhunskim specijalistima za vantjelesnu oplodnju, visokim standardom zdravstvene zaštite, strateškom lokacijom u srcu Evrope i pristupačnim tretmanima.

Među desetinama klinika za potpomognutu reprodukciju u Češkoj Republici, Praški centar za plodnost (PFC), klinika sa kojom imamo saradnju, se ističe kao jedna od najinovativnijih, koja liječi oko 2.500 parova svake godine, tokom svojih 12 godina postojanja.
Pacijenti PFC-a dolaze uglavnom iz cijele Evrope, Amerike, Kanade, Ujedinjenog Kraljevstva, Australije, Rusije i sa Bliskog istoka, ali klinika je takođe pomogla pacijentima iz Azije, Afrike i Južne Amerike.

Koliko košta liječenje neplodnosti u Češkoj?

Prema dr Jonašu, nije neobično čuti srceparajuće priče o parovima koji svoje plodne godine i štednju (ili čak uzimaju ogromne kredite) provode pokušavajući da zatrudne.

Klijenti iz SAD posebno predstavljaju rastuće tržište za PFC, od kojih mnogi dolaze u Češku Republiku jer su cijene IVF tretmana u SAD previsoke.
Troškovi liječenja neplodnosti u Češkoj

Prosječna cijena standardne IVF sa stimulacijom jajnika: 2.605 USD

Prosječna cijena IVF ICSI tretmana: 3.000 USD

Prosječna cijena IVF sa donacijom jajnih ćelija: 5.676 USD

Prosečna cijena za donaciju embriona: 3.000 USD.
Pacijenti sa češkim osiguranjem koji traže tretmane za plodnost mogu se kvalifikovati da neke od ovih troškova pokrivaju zdravstvenim osiguranjem. Češka vlada je nedavno objavila da će pokriti potpomognutu oplodnju za žene do 40 godina i zamrzavanje jajnih ćelija za onkološke pacijente.
Koliko se čeka na donorku jajnih ćelija u češkoj klinici za plodnost?

Dr Jonaš kaže da veliki broj klijenata dolazi u Češku Republiku, a posebno u PFC, jer ne mogu sebi priuštiti duga čekanja ili ogromne troškove vantjelesne oplodnje u svojim matičnim zemljama.

U Velikoj Britaniji, na primjer, dr Jonaš kaže da je vrijeme čekanja na tretman sopstvenim ćelijama žene oko dvije godine u NHS, dok donacija jajnih ćelija može da potraje i do pet godina. „U međuvremenu, njihovo stanje se pogoršava i ćelije nastavljaju da stare“, kaže on, dodajući da PFC shvata da je vrijeme kritično kada se prolazi kroz procedure za plodnost.

2021. PFC otvorio je još jedan sprat objekata kako bi ponudio veći komfor i brži odgovor svojim pacijentima. Trenutno ima dvije potpuno funkcionalne operacione sale i laboratorije i ne postoji vrijeme čekanja na IVF tretman sa sopstvenim jajnim ćelijama pacijenta ili donorom jajnih ćelija.

Koliko dugo traje liječenje u češkoj klinici?

U zavisnosti od vrste liječenja, pacijenti mogu provesti u Pragu od 3 do 20 dana. Oni pacijenti koji se nalaze u Evropi obično preferiraju (i mogu) da prvo putuju na lične konsultacije i sve planiraju za jedan dan, a zatim ponovo putuju na pravi tretman koji traje 5 do 8 dana.

Oni sa većih udaljenosti, kao što su SAD, koji putuju u Prag na liječenje neplodnosti obično više vole da budu u glavnom gradu Češke tokom cijelog trajanja liječenja, otprilike. 20 dana i obavite sve preventivne i dijagnostičke preglede u Pragu. Osim ako ne putuju na IVF ciklus donora jajnih ćelija, u tom slučaju mogu provesti samo 5 do 8 dana u Pragu.Dolazak u Prag na donaciju embriona sa bilo kog mjesta na svetu može se obaviti u kratkom boravku od 3 dana. Naši parovi odlaze na donaciju jajnih ćelija na 5 dana, kad je usvajanje cijelog embriona onda samo na dan embriotransfera.
Da li su donatori jajnih ćelija i sperme anonimni u Češkoj?

U Češkoj je donacija anonimna za razliku od, na primjer, u Velikoj Britaniji, za koju nam dr Jonaš kaže da vodi do drugog problema. „U zemljama sa otvorenom donacijom, manje ljudi je spremno da donira svoje ćelije i vrijeme čekanja je mnogo duže“, kaže dr Jonaš. „Imamo najveći donatorski program u PFC-u; možemo pomoći pacijentima tokom njihovog sledećeg menstrualnog ciklusa nakon što nas kontaktiraju“, kaže on.

Koje informacije o donatoru dobijaju klijenti?

Prema češkom zakonu, informacije se ne mogu razmjenjivati između donatora i primalaca. Međutim, većina centara će moći da otkrije osnovne karakteristike. PFC može otkriti starost, krvnu grupu i grupu, fizičke karakteristike i obrazovnu pozadinu.

Ko ima pravo na liječenje od neplodnosti u Češkoj?

Još jedna prednost traženja liječenja u Pragu je ta što je zakonodavstvo o potpomognutoj reprodukciji u Češkoj Republici relativno liberalno u poređenju sa drugim evropskim zemljama. Iako češki zakon ne dozvoljava tretman vantjelesne oplodnje za gej parove ili neudate žene, dozvoljava donaciju ćelija – što nije dozvoljeno u Nemačkoj i Austriji.
„Većina pacijenata na kraju putuje da uradi svaki test i skeniranje sa nama jer postoji veliki tabu oko doniranja jajnih ćelija i sperme u drugim zemljama“, kaže dr Jonaš.

Da li u Češkoj postoji starosna granica za liječenje neplodnosti?

Dok u mnogim drugim evropskim zemljama ljekari nisu dovoljno fleksibilni da pomognu ženi starijoj od 40 godina sa plodnošću (razumljivo, zbog sveukupno većeg rizika od trudnoće), češko zakonodavstvo dozvoljava liječenje heteroseksualnih parova (bez obzira da li su u braku ili ne) gdje žena nije starija od 49 godina.

„Većina naših pacijenata je starija od 38 godina“, kaže dr Jonas, dodajući da je većina već imala neuspješno liječenje kod kuće ili ne može da se liječi u svojoj zemlji zbog zakona (donacija ćelija, starosna granica).

Postoje li drugi ograničavajući faktori za liječenje plodnosti u češkim klinikama?

Većina privatnih centara, uključujući PFC, podstiču pacijente da budu ispod BMI 34 radi hormonske stimulacije i sakupljanja jajnih ćelija kako bi imali uspješan tretman.

Koliko se embriona obično prenosi?

Prema dr Jonašu, ovo je veoma individualno. „Cilj je da se povećaju šanse za postizanje zdrave trudnoće. Ponekad se preporučuje prenošenje dva embriona, ali je često kontraindikovano. Mi ćemo pregledati istoriju svake žene nezavisno i preporučiti najbolji način djelovanja, ali generalno, u mogućnosti smo da prenesemo jedan ili dva embriona.

Da li je moguće uraditi genetski skrining na češkoj klinici?

Preimplantaciono genetsko testiranje (PGT), koje se koristi za otkrivanje hromozomske abnormalnosti, donekle je kontroverzna oblast plodnosti.

„U Češkoj Republici, genetsko testiranje je dozvoljeno zakonom i preporučuje se parovima koji znaju da jedan ili oba imaju specifičnu hromozomsku abnormalnost i žele da spriječe da je prenesu na svoje potomstvo“, kaže dr Jonaš.
Takođe se preporučuje parovima koji su imali ponovljene pobačaje; ili da bi zbog biološke starosti njihovih ćelija radije spriječili bilo kakve hromozomske malformacije.

Da li češki centri nude garancije za liječenje plodnosti?

Prema dr Jonašu, većina njih radi. PFC je bio prvi centar koji je ponudio garantovani program doniranja jajnih ćelija, koji je većina klinika kasnije usvojila. Danas, PFC nastavlja da nudi garanciju na individualnoj osnovi.

PFC, posebno, ima visoku stopu uspjeha zahvaljujući stručnosti u ginekološkom liječenju i liječenju plodnosti, kao i laboratorijskim metodama i dijagnostici koji se koriste pre IVF procedura, kao što su potpomognuto kultivisanje, vitrifikacija, zamrzavanje jajnih ćelija/spermatozoida, vrijeme- praćenje embriona lapse metoda, sortiranje sperme zasnovano na mikrofluidnom čipu, ekstrakcija sperme testisa (TESE), mini IVF, DuoStim, procjena receptivnosti endometrijuma i genetska dijagnoza pre implantacije, između ostalog.

Da li je potrebno govoriti češki jezik ili prevesti medicinsku dokumentaciju na češki da biste se mogli liječiti od neplodnosti u Češkoj?

Češki ginekolozi obično govore najmanje jedan ili dva strana jezika. Profesionalci u PFC govore 12 različitih jezika i mogu da primaju medicinske kartone i komuniciraju sa pacijentima na njihovom maternjem jeziku.
Da li je moguće započeti liječenje ljekovima za plodnost kod kuće?

PFC može pomoći sa receptima i preporukama ekvivalentnih/zamjenskih komercijalnih brendova u zavisnosti od toga gdje pacijenti borave. Oni takođe mogu da isporuče ljekove za pacijente bilo gdje u Evropi, Velikoj Britaniji, Kanadi i Sjedinjenim Državama.

Koje su prednosti putovanja u Prag na liječenje neplodnosti?

Dr Jonaš vjeruje da su opšte prednosti liječenja neplodnosti u Pragu „pristupačne cijene, kvalitet liječenja, mogućnost da se sva dijagnostička i preventivna testiranja rade pod jednim krovom, liječenje na različitim jezicima, boravak u razvijenoj zemlji i kosmopolitskom gradu sa svim usluge i naprednu infrastrukturu.”

Šta je najvažniji faktor pri izboru klinike za plodnost?

Pre svega dr Jonaš vjeruje da svaka klinika treba prije svega da tretira pacijente kao pojedince i da radi sa njima kako bi pokušala da ostvari njihove porodične planove. „Uvijek slušamo želje parova i brinemo, prije svega, da se ostvari zdrava trudnoća.