Test plodnosti žena

Test plodnosti žena

Ako najmanje godinu dana pokušavate da zatrudnite, morate da zakažete sastanak sa svojim ginekologom da biste provjerili da li postoje problemi koji mogu da utiču na vašu plodnost. Ovaj pregled uključuje fizički pregled i testove plodnosti žena. U ovom postu pokrivamo neke od onih početnih testova koji mogu dati uvid u to zašto još uvijek niste začeli. Specijalista za plodnost će takođe moći da zatraži dodatne testove za ispitivanje vaše plodnosti.

Medicinska istorija

Ginekolog će vam postaviti relevantna pitanja o vašoj medicinskoj i seksualnoj istoriji. Pitanja mogu uključivati prethodne trudnoće, pobačaje i djecu, koliko dugo pokušavate da zatrudnite, seksualni život, kontracepciju, ljekove, simptome i način života (uključujući pušenje, težinu, alkohol, droge i stres).
Pitanja takođe uključuju vaš menstrualni ciklus, trajanje, da li je redovan / nepravilan, ako su menstruacije bolne. Ako ste pratili svoj ciklus, ove informacije možete podeliti sa ginekologom.

Medicinski pregled

Provjeriti težinu da biste vidjeli da li imate zdrav indeks tjelesne mase (BMI)

Pregled stomaka radi provjere kvržica, bolova ili osjetljivosti (može biti znak mioma, tumora jajnika, endometrioze, inflamatorne bolesti karlice)
Ginekološki pregled radi provjere infekcija ili anatomskih problema.

Testovi krvi

Testovi krvi se vrše radi provjere infekcija i nivoa hormona. Hormoni regulišu nekoliko tjelesnih funkcija, uključujući ovulaciju, razvoj i oslobađanje jajnih ćelija, sluznicu materice, menstruaciju. Takođe može davati informacije o količini jajnih ćelija. Nenormalni nivoi hormona su čest uzrok neplodnosti, a test krvi je prilično lako napraviti.

HIV 1 i 2 antitijela

Antigen hepatitisa B

Hepatitis B c Antitijela

Antitijela na hepatitis C.

Hlamidija

Puna krvna slika

TSH

T4

Vaginalne briseve

Hormonski profil: AMH, FSH, LH, E2, prolaktin, progesteron

Ultrazvuk

Ultrazvuk koristi malu sondu u vagini ili u stomaku kako bi ljekar mogao da provjeri vaše jajnike, matericu, sluznicu maternice i jajovode.

HiCoSi

HiCoSi je skraćenica od Histerosalping Contrast Sonografija. To je ispitivanje jajovoda. Ovaj test uključuje upotrebu boje (kontrastnog sredstva) specijalno dizajnirane za upotrebu sa ovom vrstom testa. Boja je sigurna i neće uticati na buduću plodnost niti će imati bilo kakav efekat na jajovode; koristi se tako da na ultrazvučnom pregledu možemo mnogo bolje videti jajovode.

Analiza hromozoma

Genetsko kariotipizovanje – takođe poznato i kao analiza hromozoma – može otkriti određene genetske abnormalnosti. Može se koristiti za potvrđivanje ili dijagnozu genetskog poremećaja ili bolesti; ili testiranje može otkriti da je par u riziku zbog djeteta sa genetskim ili hromozomskim poremećajem. Vaš ljekar može zatražiti analizu hromozoma ako:

Više od godinu dana niste mogli da zatrudnite.

Doživjeli ste dva ili više uzastopnih pobačaja.

Doživjeli ste mrtvorođeni porođaj.

Muški partner nema spermu u ejakulatu ili izuzetno mali broj sperme.

Ženskom partneru je dijagnostikovana primarna disfunkcija jajnika.

Biopsija endometrijuma

Biopsija endometrijuma je uklanjanje malog komada tkiva iz endometrijuma, koji je sluznica materice. Ovaj uzorak tkiva može pokazati promjene na ćelijama zbog abnormalnih tkiva ili promjena nivoa hormona. Uzimanje malog uzorka tkiva endometrijuma pomaže ljekaru da dijagnostikuje određena zdravstvena stanja.

Laparoskopija

Laparoskopija je hirurški postupak koji uključuje male posjekotine na stomaku kako bi se omogućilo postavljanje kamere za provjeru vaše maternice, jajovoda i jajnika. Ovo je invazivna procedura i uradiće se samo ako imate endometriozu, upalnu bolest karlice ili ako postoji sumnja na blokadu jajovoda.

Ključne tačke:

Ako pokušavate da zatrudnite 1 godinu, potražite medicinsku pomoć.

Vaš ljekar će moći da zatraži osnovne testove plodnosti.

Specijalista za plodnost može izvršiti dalja ispitivanja kako bi utvrdio šta sprečava trudnoću.

?Zajedno na putu do beba!?