Upoznavanje sa vašom odlukom o trudnoći i IVF

Upoznavanje sa vašom odlukom o trudnoći i IVF

Iako je vantjelesna oplodnja pretrpjela mnoge promjene od svog prvog procesa 1978. godine, razvijena je do te mjere da su današnje In-Vitro trudnoće nevjerovatno sofisticirane.
Kako je proces vremenom postajao sve profinjeniji, tretman plodnosti  sami IVF je sada mnogo lakše proći.
Prvo i najvažnije osjećanje koje možete imati je da ste spremni da idete naprijed, da ne odustajete jer znate da vas na kraju puta mozda čeka beba.

Šta je tačno vantjelesna oplodnja?

IVF je jedinstveni oblik oplodnje. U ovom procesu koristite formulisanu, ručnu kombinaciju jajne ćelije i sperme u laboratorijskoj posudi.Odatle se uzima, a zatim prenosi u matericu. Embrion se tada razvija na mnogo načina poput tipične bebe, omogućavajući da se proces trudnoće nastavi kao i svaka druga trudnoća. Čak i ako koraci liječenja mogu da budu malo zbunjujući, otkrićete da treba da se podvrgnete sledećim procesima :

Stimulacija hormona!

Za početak se obezbjeđuju ljekovi koji pomažu u stimulisanju proizvodnje novih jajnih ćelija. Kada je moguće, potrebno je više jajnih ćelija  kako bi se posle povećale šanse za razvoj. Nakon što se ovo dogodi, izvršiće se transvaginalni ultrazvuk. Ovo se koristi za bliži pogled na jajnike, kao i na sve prikupljene uzorke krvi. U ovoj fazi je vjerovatno da se proces može nastaviti dalje.

Sakupljanje jajnih ćelija!

Sledeća faza procesa, sakupljanje jajašaca, vrši se prvo aspiracijom jajašaca. Da bi se to uradilo, obično se koriste anestetici koji pomažu u smanjenju neugodnosti. Tokom operacije stručni doktor će koristiti ultrazvučne slike kao vodič. Istog dana od partnera se traži da proizvede uzorak sperme koja je pripremljena za kombinaciju sa jajnom ćelijom.

Oplodnja!

Nakon sprovođenja gore navedenog postupka, jajna ćelija majke kandidata oplodiće se spermom kandidata oca. Posle toga se embrion razvija u laboratoriji 16–20 sati, nakon čega će se izvršiti provjere znakova oplodnje.

Transfer embriona!

U ovoj fazi, samo kvalitetni embrioni će biti prebačeni u matericu majke. Ovaj postupak može trajati tri ili pet dana. Nakon što se ovaj kateter ili mala cevčica ubaci u matericu radi prenosa embriona.

Ostalo je čekanje bebe…

???❤??????????