Veza između IVF-a i prevremenog porođaja VEOMA VAŽNO ZNATI !

Veza između IVF-a i prevremenog porođaja VEOMA VAŽNO ZNATI !

In vitro oplodnja (IVF) i drugi tretmani za plodnost su poklon porodicama koje žele da imaju bebu, ali ne mogu da zatrudne. IVF se koristi za liječenje neplodnosti više od 30 godina i pomaže mnogim porodicama da ostvare svoj san o roditeljstvu.

Međutim, proces nije bez rizika. Jedan važan rizik koji treba da uzmete u obzir kod vantjelesne oplodnje je rizik od prevremenog porođaja. Razumijevanjem povećanog rizika od prevremenog porođaja i učenjem kako da ga smanjite, možete donijeti informisaniju odluku o začeću putem IVF-a.

Rizik od prevremenog porođaja nakon IVF

Bez obzira na to kako zatrudnete, vaše šanse da imate prevremeno rođenu bebu se razlikuju u zavisnosti od brojnih faktora. Mjesto gdje živite, broj beba koje nosite, vaše godine, vaše opšte zdravlje (uključujući težinu, upotrebu alkohola i duvana i ishranu) i vaš socioekonomski status mogu uticati na vaše šanse da imate prevremeno rođenu bebu.

Čak i nakon prilagođavanja na druge faktore koji mogu uzrokovati veću stopu prevremenog porođaja, bebe začete putem IVF-a imaju veće šanse da se rode ranije nego bebe začete prirodnim putem ili putem drugih tretmana plodnosti. Blizanci začeti nakon vantjelesne oplodnje imaju 23 posto veće šanse da se rode ranije nego blizanci začeti prirodnim putem.

Zašto IVF izaziva prevremeno rođenje

Doktori ne znaju tačno zašto se IVF bebe rađaju ranije od drugih beba. U toku je još istraživanja, ali dosadašnje studije sugerišu da kombinacija same procedure vantkelesne oplodnje i faktora kod majke može izazvati povećan rizik od ranog porođaja.

 Ovi faktori uključuju:

Hormonski uzroci: U IVF ciklusu koji koristi svježe embrione, dobijate super-dozu hormona da povećate broj jajnih ćelija koje ćete osloboditi. Neki naučnici vjeruju da ovi hormoni mogu da utiču na način na koji se embrion implantira u vašu matericu.
Više embriona: Blizanci i drugi višeplodni veća je vjerovatnoća da će se roditi ranije nego jednoplodci, bez obzira na to kako su začeti. Pošto se dva ili više embriona često implantiraju, povećan broj višestrukih porođaja pomaže da se poveća broj beba koje su rođene rano tokom vantjelesne oplodnje.
Povećano medicinsko upravljanje: I roditelji i ljekar pažljivo prate trudnoće u IVF-u. Pošto se ove trudnoće smatraju tako dragocjenim, postoji veća vjerovatnoća da će ljekari i roditelji da rode bebu ranije zbog komplikacija koje možda nisu toliko zabrinjavajuće u trudnoćama koje se manje pažljivo prate.
Faktori majke: Faktori koji izazivaju neplodnost mogu igrati ulogu u zašto IVF povećava rizik od prevremenog porođaja. Mame koje zatrudne putem IVF-a takođe imaju tendenciju da budu starije i teže od majki koje zatrudne prirodnim putem, što takođe povećava rizik.
Smanjenje šansi za prevremeno rođenje

Iako ne možete ukloniti rizik od prevremenog porođaja uzrokovan IVF-om, možete ga smanjiti.
Evo nekoliko načina:

* Ozdravljenje može da smanji šanse za prerano rođenje bebe, bez obzira na to kako je beba začeta. Jedite pravilno, vježbajte i ne pušite. Održavajući zdravu težinu i zdravo tijelo, povećaćete svoje šanse da bebu nosite do termina.
* Važno je razmatranje opcija, uključujući prenos jednog embriona. IVF je skup, a implantacija dva ili više embriona može izgledati da ima najviše smisla. Prethodne studije su pokazale da rizik od prevremenog porođaja značajno skače kada se implantira više embriona umjesto jednog; međutim, jedna dvogodišnja studija je pokazala da izborni transfer pojedinačnog embriona ne smanjuje rizik od prevremenog porođaja, a čini se da čak povećava rizik.
* Razmatranje zamrznutih embriona može biti opcija. Neke studije su pokazale da zamrznuti embrioni imaju bolje rezultate od svježih embriona. Zamrznuti embrioni se implantiraju u prirodnije vrijeme vašeg ciklusa, a slabiji embrioni možda neće preživjeti zamrzavanje.
Žene koje izaberu trudnoću IVF-a imaju 80% veći rizik od prevremenog porođaja. Prema izvještaju Rojtersa, uzroci prevremenog porođaja sa potpomognutim reproduktivnim tehnologijama mogu imati i druge faktore osim samog liječenja. Međutim, biće potrebno nekoliko godina da se saznaju stvarni rizici IVF-a kroz temeljno istraživanje i sprovođenje studija na terenu.

Nakon prevremenog porođaja, ako vaša beba ostane u NICU(inkubator i njega u klinici), nema potrebe za panikom, jer se period njege i podrške može razlikovati od slučaja do slučaja. Osim nekoliko obučenih medicinskih sestara koje čuvaju bebe, majka takođe može pomoći u brizi o njihovoj bebi. Uz rigorozne napore i vitalnu podršku, postoje šanse da vaša prevremeno rođena beba preživi nakon borbe sa životom i smrću!
Za sve IVF programe vantjelesne oplodnje u inostranstvu kontaktirajte nas 👇
☎️ 068 045 456 

Zajedno na putu do beba!

Budite sigurni i ostanite zdravi. Bebi snovi se ostvaruju!

Kontaktirajte nas za više informacija

☎️ 068 045 456

#fertility #ivf #ivfMontenegro #ivfstruggles #ivfsupport #ivfsuccess #baby #ivfbaby #ivfsupport

🅿🅾🆂🆃🅰🅽🅸   🆁🅾🅳🅸🆃🅴🅻🅹