Radio Tivat

Radio Tivat

Zvanični podaci govore da je krajnja reproduktivna dob za žene 55 godina
autor Marta Pasković – Kočović @radiotivat
Prema Zakonu o obaveznom zdravstvenom osiguranju, parovi koji se odluče za vantjelesnu oplodnju imaju pravo na tri pokušaja vantjelesne oplodnje ukoliko žena nema više od 44 godine.Predsjednica fondacije “I ja imam pravo da budem mama” Žana Mihaljević za naš program je kazala da je na sastanku sa ženskim klubom Skupštine predloženo nekoliko amandmana na ovaj Zakon, jer kako je istakla u Fondaciji smatraju da je zakon diskriminišući upravo u dijelu koji se odnosi na vantjelesnu oplodnju:
• Bio je predlog da se ta granica u broju pokušaja poveća sa tri na šest, država bi finansirala šest pokušaja, zatim da granica za žene bude pomjerena do njenog reproduktivnog doba, odnosno 52 godine života.
Društvo za humanu reprodukciju koje predstavljaju ljekari u Crnoj Gori, takođe je predložilo nakoliko amandmana, međutim podaci kojima oni barataju su zastarjeli i pogrešni, navodi Mihaljević i dodaje da se na predstavljenom grafikonu vidi datum iz 2010. godine. Osim toga, ističe Mihaljević nisu mjenjali dobnu granicu za žene.
Sa druge strane, tri krovna udruženja koja se bave problemom plodnosti u Evropi predstavili su 10. decembra zajednički program pod imenom “Atlas” sa najnovijim podacima, nglašava Mihaljević:
• Nove podatke dali smo Skupštini i poslanicima koji odlučuju o našoj vantjelesnoj oplodnji. Predlozi koje je struka dala su diskriminatorski jer ograničavaju ženu i navode cijenu jednog porođaja. Kada je najveći pik bio 2019. godine, najveći broj ostvarenih pokušaja vantjelesnih oplodnji u Crnoj Gori bio je 569, a budžet koji je platio zdravstveni fond Crne Gore je iznosio milion i 70 hiljada eura, što znači da je cijena vantjelesne oplodnje po osobi bila oko 1.850 eura.
Prema netačnim podacima Društva za humanu reprodukciju, kako je kazala Mihaljević, ta cijena je mnogo veća i iznosi 40.000 po ženi tako da dovode javnost i poslanike u zabludu, zaključila je Mihaljević.
Usvajanjem predloga fondacije omogućilo bi se svim parovima koji se odluče na vantjelesnu oplodnju finansiranje šest pokušaja, a krajnja dob za ženu bila bi 55 godina, jer je krajnja granica repredukcije kod žene, po zvaničnim podacima upravo 55 godina.