Prenos smrznutog embriona (FET)

Prenos smrznutog embriona (FET)

Prenos smrznutog embriona (FET) je vrsta vantjelesne oplodnje, gde se smrznuti (krioprezervirani) embrioni stvoreni vantjelesnom oplodnjem odmrzavaju i prenose u matericu pacijentkinje. FET obično koristi embrione koji su ostali iz prethodnog IVF ciklusa. S druge strane, prenos svježeg embriona uključuje prenos svježih embriona nekoliko dana nakon uzimanja jajašca, bez potrebe da se zamrzavaju. Koja je opcija bolja? Koje su razlike i koristi?

Dr Aleksandr Darii

Klinika za ginekologiju ICSI

Ljudi se često pitaju šta da izaberu – prenos embriona u krio ciklusu, uzgoj embriona, zamrzavanje i zatim postepeno prenošenje u narednim ciklusima? Ili prenos svježeg embriona, bez smrzavanja, odmah nakon stimulativnog ciklusa kada sakupljamo jajašca. To je ozbiljna stvar i svaki put, u svakom programu, odluku treba donijeti pojedinačno za svaku pacijentkinju.

U stimulisanom svježem ciklusu sa normalnom hormonskom pozadinom možemo pokušati da prenesemo 1-2 embriona. Što se tiče stimulisanih ciklusa gdje progesteron raste, u tim slučajevima je poželjno da se embrioni zamrznu, a zatim prenesu u krio protokole.

U IVF klinici postoje i drugi programi koji se zovu IVF iz prirodnog ciklusa, gdje se krio protokoli ne primjenjuju i uvijek se izvode samo sa svježim embrionima u ciklusu kada se sakupljaju jaja. Ovdje se sve dešava prirodno i nema potrebe za zamrzavanjem embriona. Ciklus je prirodan, hormonska pozadina je prirodna i nema potrebe i koristi od zamrzavanja embriona i naknadnih transfera. Čak bih rekao da su takvi pristupi štetni. I, još jednom, ovo je svaki put vrlo individualna stvar. Individualnu odluku treba da donosi ljekar, zajedno sa pacijentkinjom, za svaki pojedanični slučaj i za svaki ciklus različitog hormonskog porijekla.

? Zajedno na putu do beba ?