9 STVARI KOJE TREBA DA RADITE PRIJE POČETKA IVF-a

9 STVARI KOJE TREBA DA RADITE PRIJE POČETKA IVF-a

Dijagnoza neplodnosti može lako učiniti da se osjećate nemoćno. Kako se vašim tijelom manipuliše i ispituje, kroz testove i liječenje, vaš fokus postaje krajnji rezultat; zdrava i uspješna trudnoća. Moć je odjednom, naizgled, u rukama napredne reproduktivne nauke.
Istina je, iako je liječenje plodnosti djelimično zavisno od naprednih reproduktivnih tehnologija, vi i vaše tijelo, vaš partner i njegovo tijelo ste najvažniji faktori u vašoj potrazi da postanete roditelji ili povećate porodicu. U tom cilju ste osnaženi. Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti za promociju zdravog vantjelesnog liječenja, čak i nakon dijagnoze neplodnosti.
9 STVARI DA POČNEMO ODMAH
Dakle, vi i vaš partner, zajedno sa svojim ljekarom, odlučili ste da se upustite u vantjelesnu oplodnju. Pre nego što započnete stvarni tretman, možete nekoliko stvari učiniti kako biste putovanje do trudnoće učinili malo lakšim – i poboljšali šanse za uspjeh. Evo devet isprobanih i istinitih stvari koje sada morate početi da radite:
1.Ishrana i Dođite do zdrave težine
Gojaznost (BMI preko 30) jednako šteti vašem zdravlju kao i manjak kilograma (BMI ispod 19 godina). Štaviše, oba stanja razaraju vašu sposobnost da zatrudnite, uključujući i vantjelesnu oplodnju. Prekomjerna težina vašem timu za plodnost može otežati nadgledanje jajnika tokom vantjelesne oplodnje i aspiraciju jajnih ćelija, a žena sa manjom težinom može imati poteškoće u održavanju odgovarajućeg nivoa hormona za proizvodnju zrelih, zdravih i održivih jajnih ćelija.
Ako se nalazite u bilo kojoj kategoriji, počnite sa obnavljanjem svoje ishrane. Pridržavajte se programa dijete, određivanje specijalne ishrane, oslobađanje organizma od toksina i vježbanja kojih se možete pridržavati. Zapamtite da zdrava beba počinje sa zdravljem u vama!
2.Fitnes je neophodan
Vaše opšte zdravlje utiče na ishod vantjelesne oplodnje, nema sumnje. Odmah se bavite vježbanjem zdravo za srce. Američko udruženje za srce podstiče najmanje 30 minuta dnevno, 5 dana u nedelji. Bavite se bilo kojom aktivnošću koja pojačava puls. Smanjićete krvni pritisak, boriti se protiv dijabetesa i steći čitav niz drugih zdravstvenih blagodati, uključujući poboljšanje šansi za uspjeh vantjelesne oplodnje.
3.Smanjite kofein
Pratite dnevni unos kofeina. Nedavna istraživanja ukazuju na to da višak kofeina narušava vašu sposobnost začeća putem vantjelesne oplodnje za čak 50%. Studije preporučuju ženama da dnevno unose manje od tri šolje kafe ili ekvivalent kofeina iz drugih izvora.
4.Godine  igraju ulogu
Šerina jadikovka „Kad bih mogao da vratim vrijeme“ zvuči veoma tačno za one žene koje razmišljaju o vantjelesnoj oplodnji. Starost je jedan od najuticajnijih aspekata uspjeha vantjelesne oplodnje. Ženama starijim od 35 godina uspjeh vantjelesne oplodnje pada, a najznačajnije će pasti nakon 40. godine. Ne čekajte predugo da započnete liječenje. Ako ste zabrinuti za svoje godine, razgovarajte sa svojim ljekarom o mogućnostima, kao što su donatorske jajne ćelije.
5.Preduzmite korake za smanjenje stresa!
Ovih dana stres i načini suočavanja s njim preplavljuju našu popularnu kulturu. Može izgledati neodoljivo pokušati zadržati stres na uobičajenom danu, ali kada se nosite sa stresom koji dolazi sa neplodnošću i vantjelesnom oplodnjom, može vam se učiniti da je stres samo dio vašeg života.
Stres ne samo da ometa začeće i uspjeh vantjelesne oplodnje, već takođe utiče na vaše cjelokupno zdravlje. Zbog toga je suočavanje sa ovom vrstom stresa presudno. Poboljšajte svoje redovne prakse smanjenja stresa (joga, masaža, meditacija, molitva, svakodnevne šetnje, vođenje dnevnika, itd.) Akupunkturom, strukturnim povlačenjima uma i tela, treningom otpornosti i tradicionalnom terapijom. Naučićete tokom čitavog života načine za rješavanje neizbježnih stresova i poboljšati šanse za uspjeh vantjelesne oplodnje.
6.Odvikavanje od pušenja
Pušenje duvana ili bilo čega drugog negativno utiče na kvalitet jajašaca i sperme. I vi i vaš partner, ako pušite, sada morate da prestanete. Za informacije o prestanku pušenja razgovarajte sa svojim timom za plodnost.
7.Povećajte zdravlje sperme
Pomozite partneru da “plivače” dovede u formu za vantjelesnu oplodnju. Slijedite gornje preporuke za ishranu i kondiciju i razmislite o dodatku za plodnost kod muškaraca (plodni vitamin za muškarce) da biste poboljšali cjelokupno zdravlje, kao i proizvodnju sperme. Pređite na boksere preko gaćica i održavajte svoj optimalni BMI.
8.Dodaci Pomoć
Multivitamini se često preporučuju kada pokušavate da zatrudnite, ali postoje određeni dodaci koji bi trebali biti uključeni pored standardne mješavine. Smatra se da DHEA i CoK10 utiču na kvalitet jaja. Kao i uvijek, međutim, obratite se svom ljekaru prije nego što uzmete bilo kakve suplemente. https://www.treningplatforma.com/koenzim-k10/
9.Govoreći o suplimentima
Obavezno unosite dovoljno vitamina D. Zamolite svog ljekara da provjeri nivo D i uvjerite se da nemate manjak. Postoje podaci koji podržavaju dovoljan unos vitamina D pomaže vašem tijelu da pozitivno odgovori na vantjelesnu oplodnju.
STRPLJENJE I ISTRAJNOST SE ISPLATE
IVF je putovanje. Ponekad za to putovanje treba vremena da se dođe do cilja zdrave trudnoće. Koliko god bilo teško, pokušajte da ostanete strpljivi i da nastavite pravi kurs. Nije neobično podvrgnuti se nekoliko tretmana prije nego što nastupi održiva trudnoća. Razumijevanje ovoga prije vremena pomaže vam da se pripremite za mogući dugi put koji sledi.

Vjerujte u putovanje.

?Zajedno na putu do beba!?