COVID-19 vakcinacija prije i tokom trudnoće

COVID-19 vakcinacija prije i tokom trudnoće

Izvještaj IVF Španija 29. jula 2021.

Kampanja vakcinacije protiv Covid-19 brzo napreduje. Mnoge trudnice i žene koje planiraju trudnoću već su vakcinisane ili se još odlučuju da li će se vakcinisati.

Iz tog razloga u našim klinikama dobijamo sve više pitanja o vakcinaciji u vezi sa željom da zatrudnimo, bilo IVF -om ili prirodnim putem. Takođe primamo mnogo upita od žena koje su već trudne i pitaju se da li je vakcinacija preporučljiva.

Kao i kod svake medicinske intervencije, odluka za ili protiv vakcinacije treba da se zasniva na proceni rizika i koristi: Koje su koristi od vakcinacije, koji su rizici?

Zašto bih trebao dobiti vakcinu protiv Covid-19?

Treba napomenuti da Covid-19 u nekim slučajevima može biti vrlo ozbiljan ili čak opasan po život, iako je oko 80 % zaraženih asimptomatsko. Veliki broj asimptomatskih slučajeva pogoduje širenju virusa, jer pogođeni nisu u mogućnosti poduzeti potrebne mjere kako bi zaštitili svoje prijatelje i porodicu zbog nedostatka simptoma koji bi mogli izazvati sumnju, te tako postati izvor infekcije.

Iz tog razloga, vakcinacija je veoma važna. S jedne strane, vakcinisana osoba ima mnogo manji rizik od razvoja ozbiljnih simptoma ako se inficira, a s druge strane, mnogo je manje vjerovatno da će širiti virus, jer je njihovo virusno opterećenje mnogo manje. Vakcinacija stoga ne sprečava infekciju, ali minimizira zdravstvene posledice za pogođene i one oko njih. Vakcinacija protiv Covid-19 je stoga od velike važnosti, ne samo za ličnu zaštitu, već i za zaštitu društva u cjelini.

Ne očekuje se da će vakcina iskorijeniti virus, već da će postepeno postati uobičajena bolest sa malim uticajem na lično i društveno zdravlje, poput mnogih drugih bolesti.

Vakcinacija protiv Covid -19 i trudnoća

Studije su pokazale da trudnoća povećava rizik od teških simptoma Covid -19. Trudnice zaražene virusom suočavaju se do šest puta sa rizikom od hospitalizacije, sa 50% povećanim rizikom od prijema na intenzivnu njegu i sa 70% sa povećanjem rizika od potrebe za mehaničkom ventilacijom. Međutim, rizik od smrti nije veći nego kod žena koje nisu trudne.

Ali koja se vakcinacija preporučuje ženama koje su trudne ili bi željele da zatrudne?

Da biste odgovorili na ovo pitanje, važno je znati da se trenutno prodaju dvije različite vrste vakcina protiv Covid -19:

1.Messenger RNA (mRNA) vakcine, poput BioNTech/Pfizer -a i Zbog mehanizma delovanja ovih vakcina, ne očekuje se da će izazvati neželjene efekte tokom trudnoće ili dojenja.

2.Vakcine protiv virusnih vektora, g. AstraZeneca i Johnson & Johnson. Iako ove vakcine koriste benigne adenoviruse kao nosioce virusne RNK, one ne sadrže oslabljene koronaviruse i stoga je malo vjerovatno da će imati ikakvih efekata na trudnoću i dojenje.

Istina je da su trudnice isključene iz kliničkih ispitivanja koje su sprovele farmaceutske kompanije prije nego što su vakcine plasirane na tržište. Međutim, mnoge žene za koje se nije sumnjalo da su trudne su vakcinisane (trudnoća je otkrivena tek naknadno), a ni u ovoj demografiji nisu pronađeni rizici vezani za vakcinu.

S obzirom na brojne prednosti vakcine i niske rizike, naučna društva poput ASRM -a, ACOG -a, VHO -a, RCOG -a ne smatraju da je potrebno odložiti želju da zatrudne ili započeti liječenje IVF plodnosti zbog vakcinacije. Slično, ne postoje naučni dokazi koji opravdavaju odlaganje vakcinacije u slučaju trudnoće ili dojenja.

Iz ovih razloga, IVF-Španija preporučuje vakcinaciju što je prije moguće, bez obzira na to da li planirate trudnoću ili ste već započeli liječenje potpomognutom oplodnjom (početak ciklusa, punkcija, transfer vantjelesne oplodnje …).

Za više informacija možete se obratiti i zvaničnim izvorima, npr. Američko društvo za reproduktivnu medicinu (ASRM), Američki koledž opstetričara i ginekologa (ACOG), Svetska zdravstvena organizacija (SZO), Kraljevski koledž opstetričara i ginekologa (RCOG).

Izvor https://www.ivf-spain.com/en/news/covid-19-vaccination-before-and-during-pregnancy/?utm_source=EmailMarketing&utm_medium=ArticuloCovidVacunaEmbarazoENalc&utm_campaign=NewsletterJUL70

? Zajedno na putu do beba!