DVIJE STVARI DA POVEĆATE ŠANSE ZA USPJEŠNU IMPLANTACIJU

DVIJE STVARI DA POVEĆATE ŠANSE ZA USPJEŠNU IMPLANTACIJU

Smatra se da je 75% neuspješnih trudnoća posljedica neuspjeha implantacije (prema Cha). Drugim riječima, jajna ćelija je oplođena, ali se ne implantira.

Dakle, šta možete učiniti s tim tokom TWW-a Two Week Wait dvije nedelje čekanja?

Daću vam iskreno mišljenje na svom ličnom primjeru, jer videćete puno blogera kako objavljuju „Savjete za pojačavanje implantacije tokom TWW“ i „Prirodni načini za povećanje šansi za implantaciju tokom TWW“ i „Šta jesti da biste povećali šanse za implantaciju tokom TWW-a. “

Istina je: Dok dođete do TWW, ne možete mnogo toga da učinite. (Izvinjavam se, čak ni da jedete jezgra ananasa.)

(Mislim, razmislite o ovome logično: Zar vam ljekar ne bi rekao da je nešto trebalo da radite za vrijeme TWW ?!)

Ipak, prema istraživanju, zapravo postoje dugoročne promjene koje će poboljšati vaše šanse za implantaciju.

PRVO, ZAŠTO NE MOŽEMO NIŠTA UČINITI TOKOM TWW-a?

Prema istraživanjima, postoje različiti razlozi za neuspjeh implantacije: abnormalno zgrušavanje krvi (ne slučajno, već kao bolest koja bi trebalo da se liječi), imunološki faktori (koji su van vaše kontrole), tanki endometrijum (endometrijum treba da se razvija prije ovulacije, a ne posle nje, pa je kasno tokom TWW da riješite ovaj problem ako je to vaš problem) i embrionalnih faktora (opet van vaše kontrole nakon ovulacije).

Dakle … ako ste usred svog TWW-a … shvatite da ste vjerovatno već učinili sve što možete (što je blagoslov i prokletstvo!).

PA ŠTA SU DVIJE STVARI KOJE MOGU DA UČINIM?

Imajući to u vidu, postoje neke studije koje su otkrile šta treba učiniti kako bi se poboljšala implantacija, ali ove stvari moraju da budu stalne promjene u vašem načinu života – a ne nešto što se može učiniti za dvije nedelje! Ipak, ne može naštetiti ako ih počnete primjenjivati tokom TWW-a.

1. Jedite više mononezasićenih masti.
Ovdje ljudi shvataju da je avokado poput superhrane za plodnost. Pa, jeste! Prema istraživanjima, „Izgledi za živorođeno dijete nakon prenosa embriona kod žena sa najvećim unosom mononezasićenih masti bile su 3,45 puta veće od onih kod žena sa najmanjim unosom.“ (U studijijama se pominje avokado!)
Dakle, osim svih faktora neuspjeha implantacije povezanih sa embrionom (s obzirom da je riječ o vantjelesnoj oplodnji, može se pretpostaviti da su embrioni dobri), mononezasićene masti mogu pomoći u implantaciji.
Koji su izvori mononezasićenih masti?
–Avokado!
–Ulje masline, kikirikija i repe
–Orašasti plodovi – na primjer, bademi (9g), kikiriki + pistacije (7g)
–Sjeme

2. Mrzim čak ovu riječ da uključim, ali pokušajte da smanjite nivo stresa.
Ne, nije da nećete zatrudnjeti jer ste zbog toga previše zabrinuti i ne kažem vam da se „samo opustite“. (Odmor vas neće zatrudnjeti, mada sam nažalost sigurana da ste i vi čuli taj predlog milion puta do sad!) Ali može biti da u cjelini živite stresan način života. U Austriji je nužno savjetovanje prije vantjelesne oplodnje, a u jednoj studiji na 1156 žena, stopa trudnoće iznosila je 56,4% za žene koje su se savjetovale i 41,9% za one koje to nisu učinile.
Druga studija je zaključila da su produženi uslovi stresa doveli do smanjene stope implantacije tokom IVF-a. Opet, ovo nije nešto što se može izliječiti tokom TWW, ali čini se da sveukupni stres doprinosi neuspjeloj implantaciji. Evo nekoliko stvari koje dokazano smanjuju stres:
–Joga
–Akupunktura (ovdje potražite više savjeta o tome zasnovanih na istraživanjima)
–Teme tehnike meditacije / molitve / opuštanja.
–I pogledajte moje postove na sajtu Fondacije I ja imam pravo da budem mama
www.imampravodabudemmama.com gdje možete naći više načina za smanjenje stresa… kao i moje savjete kako ostati pozitivan kada su TWW dvije nedelje čekanja do bete u pitanju!

[Izjava o odricanju odgovornosti: Ja nisam doktor ili nutricionista. Bilo kakve medicinske informacije su isključivo moje mišljenje zasnovano na istraživanjima i ličnom iskustvu i ne smiju se uzimati drugačije bez kao savjet. Uvijek potražite savjet ljekara sa licencom za vaše medicinske potrebe.]

Urednik i autor teksta mr Žana Mihaljević