Fondacija I ja imam pravo da budem Mama gostovanje Radio Tivat

Fondacija I ja imam pravo da budem Mama gostovanje Radio Tivat

Fondacija I ja imam pravo da budem Mama gostovanje Radio Tivat ???❤
U svijetu se od 2-08. novembra obilježava obilježava Evropska nedjelja (ne)plodnosti. Ovogodišnja kampanja pod nazivom „Neplodnost-tabu tema? Više NE!“ poziva na jednakost u pristupu procedurama za liječenje neplodnosti širom Evrope, ali i na bolju informisanost.
Prema riječima direktorice i osnivača prve ovog tipa Fondacije „I ja imam pravo da budem mama“ Žane Mihaljević, tri vantjelesne oplodnje koje Fond za zdravstvo refundira, nisu dovoljne za roditelje koji imaju problem sa neplodnošću.
U Fondaciji smatraju da treba odobriti veći broj pokušaja vantjelesne oplodnje i ukinuti starosnu granicu i pozivaju na jednak, pošten i siguran pristup tretmanima za poboljšanje plodnosti i pravo da se svi ostvare u toj ulozi.
-Prema iskustvima zdravstvenih radnika, da bi se parovi ostvarili kao roditelji u prosjeku su ta tri pokušaja tek početak samog procesa. Zato ćemo se mi boriti da se taj broj poveća i da se ukine ta starosna granica. Smatramo da je to nedovoljno i sami smo svjesni da su veliki troškovi-istakla je Mihaljević.
Ona ističe da je trenutno sve svedeno na jedno Odjeljenje humane reprodukcije u Bolnici Danilo I na Cetinju i par privatnika sa kojima Fond sarađuje. Na dosadašnje inicijative i predloge Fondacije ka Ministarstvu zdravlja, Mihaljević ističe da nijesu dobili odgovore. Iako su VTO čak i trostruko skuplje u inostranstrvu, parovi se nerijetko odlučuju za tu soluciju.
-Znate, kad postoji ta želja da se ostvarite kao roditelj, finansije su najmanji problem, uslovno rečeno. Ljudi prodaju kuće, stanove, uzimaju kredite, sve zbog tog višeg cilja-istakla je Mihaljević i dodala da bi država trebala da obezbijedi finansiranje svih linija tretmana plodnosti: besplatne VTO bez ograničenja u broju pokušaja i starosnoj granici, besplatne vto terapije, tretmani i testovi za mušku neplodnost, dostupnost doniranih jajnih ćelija, embriona.
U Crnoj Gori ne postoji centar za vantjelesnu oplodnju, pa su građani, kako smatra ona, uskraćeni za brojne pomoći i pogodnosti koje bi im takva ustanova omogućila. Mihaljević ističe da je priča o muškom sterilitetu i dalje tabu tema.
-O muškom sterilitetu se u Crnoj Gori ćuti. Žene su i slobodnije, ali naši sugrađani – muškarci još nijesu oslobođeni predrasuda i stida da treba poći kod ljekara i potražiti pomoć. O muškoj neplodnosti se i ne govori, a neinformisanost to znatno otežava. Muškarci, partneri, prolaze takođe bezbroj medicinskih istraživanja, nalaza koji prilično koštaju. Cilj Fondacije je takođe da se olakšaju uslovi i obezbijedi dostupnost liječenja muškog steriliteta.
Koliko parova i pojedinaca se trenutno u Crnoj Gori bori sa neplodnošću nije poznato, jer nacionalni registar ne postoji. Prema riječima Žane Mihaljević, osnivanje registra je jedan od ciljeva Fondacije, jer se ne može doći do statističkih podataka koji su veoma važni.
Mihaljević navodi da se i njihova NVO priključila kampanji evropskog krovnog udruženja borbe protiv neplodnosti Europe Fertility.
Kampanja je naišla na dobre reakcije građana, a iz Fondacije čiji su osnivači Žana Mihaljević i Slobodanka Boba Aleksić, a članice UO Marina Đurović i Katarina Prvulović, ističu da će se boriti da smanje neinformisanost i neznanje.
-Naš cilj je da djece bude što više u danima kada doživljavamo da je u većini opština veći mortalitet nego natalitet-rekla je Mihaljević i pozvala građane da se upoznaju sa njihovim kampanjama na youtube kanalu kao i na svim društvenim mrežama.