Humani centar podrške IVF

Humani centar podrške IVF

Šta to jedan Humani Centar podrške za IVF treba da pruži?

1. Besplatno psihološko savjetovanje – sa stručnim licima za sve one kojima je psihološki i emotivno težak put do roditeljstva.
2. Radionice sa IVF stručnjacima – potrebno je organizovati jednom mjesečno radionice koje trebaju da imaju cilj, da približe informacije o vantjelesnoj oplodnji i procedurama koje prate procese liječenja, terapijama, kao i komplikacijama koje remete začeće i načinu njihovog brzog prevazilaženja. Mirno, bez žurbe i stigme kao u ljekarskim ordinacijama, stručnjaci bi razgovarali sa vama na određenu temu. Sloboda pitanja i svega što nas zanima, bez ustručavanja kako bi bili bolje spremni da krenemo u sledeći korak liječenja neplodnosti.
3. Besplatan nacionalni broj za vantjelesnu oplodnju 0800/××××× koji bi bio dostupan svakog radnog dana za sva pitanja, nedoumice i informacije u vezi sa vantjelesnom oplodnjom, donacijom reproduktivnih ćelija i procesima i procedurama vezanih za cjelokupno liječenje neplodnosti.

4. Vodiče kroz proces vantjelesne oplodnje koji treba da prikazuju put do bebe od početnih analiza, preko detaljnih koraka postupka vantjelesne oplodnje, pa do potvrde uspješnosti postupka. Sve to u 10 jednostavnih koraka. Vodič bi trebalo da se nalazi u svim domovima zdravlja širom Crne Gore. Šest Vodiča Priručnika su već pripremljeni u dijelu Edukacija.
5. Online savjetovanje sa IVF stručnjacima – u doba pandemije Korona virusa potrebno je kontuirano pružati pomoć. Naime, stručnjacima iz IVF svijeta dostavljali bi pitanja koja nam vi šaljete, a u vezi su sa datom temom i liječenjem neplodnosti, a onda IVF stručnjaci odgovaraju detaljno, redom na sva vaša pitanja. Odgovori stručnjaka bi bili dostupni i na zvaničnom sajtu Fondacije u odjeljku PITAJ IVF, takođe bi postavljali i na naš YouTube kanal.
6. Edukacija parova za pravilno korišćenje injekcija u IVF postupku. Edukaciju bi pružalo medicinsko osoblje iz domova zdravlja u grupama, jednom nedeljno ili po dogovoru o formiranju grupe.
7. Akupunktura, masaže za prokrvljenost endometrijuma, reiki metode, joga i drugi alternativni načini liječenja neplodnosti.
8. Ivf kaffe – mjesto za druženje parova koji su u procesu.