Joga i pilates tokom dvonedeljnog čekanja – 11 stručnih savjeta

Joga i pilates tokom dvonedeljnog čekanja – 11 stručnih savjeta

Vodič za polaznike za jogu i pilates tokom dvonedeljnog čekanja bete, postavili smo važna pitanja stručnjaku za plodnu Jogu i pilates g-dji Ojen

Rana trudnoća (uključujući dvonedeljno čekanje) može biti vrijeme koje kida nerve. Poslednja stvar o kojoj treba da brinete je da li bi nešto dizajnirano da podrži i hrani vaše tijelo – poput joge i pilatesa – moglo da nanese štetu.

Uvjerenje dolazi najbolje od kvalifikovanih, iskusnih instruktora, pa smo prošli kroz jogu i pilates tokom dvonedeljnog čekanja konsultujući stručnjake, od bezbjednosnih i nježnih planova za časove do specifične prakse za bilo koju fazu vašeg ciklusa (IVF ili na neki drugi način).

Naš ključni zaključak – ostati mirno sjedeći tokom ovog vremena (osim ako vam to ne uputi medicinski stručnjak) vjerovatno neće pomoći. Nježni, pažljivi pokreti koji podržavaju, podstiču dotok krvi u vaše reproduktivne organe i radi na opštem nivou anksioznosti. A sve su to oslonci joge plodnosti i vježbanja pilatesa.

Spremni za pokret?

Svi programi aktivnosti vježbanja su zasnovani na mreži i dizajnirani da rade u skladu sa svakom etapom vašeg puta do plodnosti, savršena je osnova za ranu trudnoću.

F: Da li su joga i pilates bezbjedni tokom dvonedeljnog čekanja?

O: Apsolutno. Ali važno je napraviti neke modifikacije. Nema potrebe da odustanete od svoje rutine vježbanja tokom ovog vremena – u stvari, vježba je nevjerovatno korisna tokom 2-nedeljnog čekanja. Ali vaša praksa će morati da vodi računa o ranoj trudnoći i da je smanjite.

F: Rečeno nam je da se držimo „nežnog“ pilatesa i joge – kako to izgleda?

O: „Nježno“ tokom ovog vremena znači sve što neće stvoriti nepotreban stres za vaše tijelo i nervni sistem. Želimo da izbjegnemo bilo šta visokog intenziteta – na primjer kardio sa jakim udarcem, pa izbjegavajte kardio pilates. Najvažnije, izbjegavajte tople ili zagrijane časove (power joga, vruća joga i bikram su glavne). Za pilates tokom dvonedeljnog čekanja, tačnije, želimo da se klonimo intenzivnog osnovnog rada – zato izbjegavajte trbušnjake i daske. To je zato što želimo da oblast karlice bude mekana i da krv teče, a ne napeta i stegnuta.

Evo nekoliko ideja kako bi vaš plan časa mogao da izgleda tokom dvonedeljnog čekanja. Pokažite to svom instruktoru i napravite oko onoga što vam je potrebno:

Predlozi plana za 2-nedeljno čekanje -časovi joge

Programi i poze:

– Mačka/krava

– Pas okrenut nadolje

– Otvarači kuka, klečeći i otvoreni obrti

– Preklapanja

– Poza mosta

– Poza djeteta

– Poza leptira

– Noge uz zid

Predlozi plana časova pilatesa, uključene različite kombinacije ovih vježbi u trening:

– Rad na stabilnosti karlice, ležeći na leđima

– Hip rolls

– Mačje rastezanje

– Sve četiri klečeća balansiranja

– Svan stretch (nježni nastavak za leđa)

– Školjke koje leže sa strane

– Okretanja sedećih i bočnih savijanja.

F: Koliko dugo i često treba da budu naše sesije?

O: U redu je prisustvovati cijelom – 60-minutnom času – sve dok je nježan. Ali možete pronaći 2-nedeljo čekanje sesije „veličine zalogaja“ koje takođe traju 15-20 minuta, a one su jednako korisne. Želimo da nastavimo da se krećemo i podstaknemo protok krvi kroz tijelo, bez preterivanja.

F: Idemo na čas. Da li da kažemo svom instruktoru da čekamo dvije nedelje do rezultata bete?

O: Neće svi instruktori pilatesa i joge imati posebnu obuku u radu sa plodnošću. Ali možda je vrijedno reći da ste imali asistirani ciklus (IVF, FET ili medikamentozni IUI) ili da ste nedavno prošli kroz nekoliko manjih procedura i želite da to učinite zaista lako, posebno sa osnovnim vježbama.

F: Šta ako sam imala IVF? Da li to čini pilates ili jogu rizičnijim?

O: Ako ste usred STIMULACIJE ciklusa i pripremate se za sakupljanje jaja, da. Morate biti oprezni sa vježbama koje radite tokom ovog vremena (izbjegavajte duboka uvijanja – ležanje na stomaku takođe može biti neprijatno).

Ali ako ste upravo imali svjež ili zamrznut transfer i  vi ste u svom 2-nedeljnom čekanju od IVF ciklusa, nježni časovi su u redu, a smjernice za vežbanje tokom 2-nedeljnog čekanja ostaju iste.

F: Koje su prednosti joge i/ili pilatesa tokom dvonedeljnog čekanja?

O: Zaista ih ima toliko. Ali oni na koje se stalno vraćamo u našim programima su:

  • Održavanje svježeg protoka krvi kroz tijelo, posebno do reproduktivnih organa. Ovo može pomoći da se podstakne implantacija, a poslednja stvar koju želite je da budete potpuno mirni i neaktivni tokom dvije nedelje čekanja!
  • Smanjenje nivoa stresa i regulisanje vašeg nervnog sistema (posebno sa jogom), što vas izvlači iz stanja „bori se ili bježi“
  • Oslobađanje endorfina (vaših „hormona sreće“), pomaže vam da podignete raspoloženje i ublažite anksioznost
  • Daje vam nešto drugo na šta ćete se usredsrediti tokom ovog vremena, a da ste i dalje zdravi i produktivni

F: Koju vrstu vježbe joge treba da koristimo tokom ovulacije?

O: Tokom ovulacije, želimo da se usredsredimo na povećanje energije i toplote u tijelu, omogućavanje protoka krvi i kretanje vašeg tijela. Naši programi i nastava koriste tečne sekvence sa puno zaokreta i bočnih krivina da bi to podržali.

U isto vrijeme, takođe gledamo da uzemljimo tijelo i uđemo u vaše donje čakre (gdje se dešava ovulacija). Želimo da smanjimo tu energiju, da stvorimo snažnu, zdravu ovulaciju, i da vam u isto vrijeme pomognemo da se osjećate utemeljeno, bezbjedno, podržano i zadržano. Ovo signalizira vašem nervnom sistemu da ste u odličnom okruženju za začeće.

F: A za implantaciju? Kako treba da izgleda naša praksa?

O: Kružni pokreti kroz kukove pomažu u stvaranju hranjene sluznice materice, tako da bi od ovulacije trebalo da vJežbamo mnogo otvaranja kuka i vJežbi za pokretljivost karlice.

Takođe je nevjerovatno moćno vježbati duboko disanje i restorativne (duboki odmor) poze tokom ove faze. Opet, ovo će signalizirati vašem nervnom sistemu da ste u bezbjednom okruženju i da je sada odlično vrijeme za začeće.

F: Da li postoje vježbe joge ili pilatesa koje treba da izbjegavamo tokom dvonedeljnog čekanja?

O: Želimo da izbjegnemo časove koji su intenzivni ili ostavljaju osjećaj iscrpljenosti, kao i vruće ili vruće časove. Izostavite trzavice, daske, bočne daske i teške zavoje.

F: Previše sam nervozna! Ima li alternativa da se krećem?

O: Šetnja – ako možete da izađete napolje i hodate 20 minuta dnevno, ovo je vaša sledeća najbolja alternativa.

OJen-ine najbolje 3 stvari koje treba i ne treba raditi za jogu i pilates tokom dvonedeljnog čekanja

SMIJETE:

NASTAVITE svoju pilates/jogu rutinu

Nađite učitelja koji je specijalizovan za plodnost, radi mira

Slušajte svoje tijelo – ako se osjećate iscrpljeno ili grčevito, uzmite dan odmora

NE SMIJETE:

Nemojte pretjerivati, gurati se ili osjećati da treba da vježbate svaki dan. Tri puta nedeljno je dovoljno

NEMOJTE izvlačiti sav svoj stres i anksioznost na intenzivan trening. Dvonedeljno čekanje je vrijeme za stvaranje fizičkog mira i lakoće

NEMOJTE se stresirati ako propustite trening. Jednostavna šetnja je sjajna u danima kada nemate ništa drugo do toga

U Crnoj Gori možete da nađete na stručne instruktore joge koji mogu prilagoditi program sesije vašem dvonedeljnom čekanju rezultata do bete. Potražite i primjenjujte praksu plodnosti, podržavajući vaše putovanje do bebe ličnim iskustvom, stručnom obukom, strategijama za ublažavanje stresa i holističkim treningom za dobrobit.

Više informacija možete dobiti kontaktom na mail [email protected]