Lažne vijesti: vlasti žure da isprave glasine da vakcine protiv COVID-19 utiču na plodnost

Lažne vijesti: vlasti žure da isprave glasine da vakcine protiv COVID-19 utiču na plodnost

Lažne tvrdnje da nedavno COVID-19 vakcine narušavaju plodnost šire se društvenim mrežama od decembra. Brige javnosti koje su usledile izazvale su jedinstveni odgovor profesionalnih i novinskih organizacija, osuđujući dezinformacije i posebno „nauku“ koja stoji iza toga.
U poslednjih nekoliko nedelja bilo je izveštaja u štampi o ženama koje su odbijale vakcinaciju protiv COVID-19 zbog straha od neplodnosti. Lažne vijesti, da, ali ne smatraju se dovoljno lažnim da spreče talas sumnje koji se zahvatio društvenim mrežama od početka decembra nadalje. U februaru je Vashington Post opisao žene u reproduktivnom dobu kao „iznenađujuću prepreku naporima da se zaustavi pandemija“, pripisujući njihovo odbijanje vakcinacije „dezinformacijama koje se šire na Facebook-u, Tvitter-u i drugim društvenim mrežama“.
Neki stručnjaci u SAD-u opisali su zabrinutost javnosti kao razumljivu s obzirom na nedostatak podataka o trudnoći i plodnosti koji su proizašli iz prvih kliničkih ispitivanja. „Do sada“, rekao je britanski RCOG u svojoj najnovijoj izjavi, „nijedna od vakcina nije prošla posebna klinička ispitivanja kod trudnica, što je nešto što hitno treba promijeniti.“ Ali takođe se javlja zabrinutost zasnovana na naučnim dezinformacijama da messenger RNA tehnologija može da podstakne imuni odgovor na glikoprotein u posteljici poznat kao sincitin-1, koji je po svojoj strukturi sličan proteinu spike koronavirusa. Ova lažna tvrdnja, za koju se navodi da potiče od teoretičara zavjere u Evropi, sada je odbačena. Na primjer, studija koja je mjerila odgovor oko 3000 različitih proteina na antitijela nastala kao rezultat prirodne infekcije ili vakcinacije nije pronašla sincitin-1, što je natjeralo autora, imunologa sa Jejla, Akika Ivasakija, da strahove opiše kao „glupost“.
Američki proizvođači vakcina Pfizer i Johnson & Johnson nedavno su najavili da će se njihov probni program sada proširiti i na trudnoću. Iako će takvi podaci nesumnjivo biti potrebni da bi se suprotstavili čak i najluđoj teoriji zavjere, talas dezinformacija još uvijek je podstakao nekoliko vlasti da daju razjašnjene izjave. U Britaniji, RCOG i Britansko društvo za plodnost kategorično su izvijestili da „nema apsolutno nikakvih dokaza i teoretskog razloga da bilo koja od vakcina može uticati na plodnost žena ili muškaraca“. „Rušenje mitova“ BBC-ova provjera stvarnosti u vezi sa tvrdnjama o neplodnosti našla ih je „neosnovanim”. A direktor odjeljenja za imunizaciju SZO rekao je: „Vakcine koje dajemo ne mogu da uzrokuju neplodnost. . . a u glasini nema istine.
Slično tome, ASRM, koja je, prateći niz nekoliko američkih provjera činjenica, u svojim januarskim smjernicama izvijestila da vakcina Pfizer-BioNTech ne izaziva imunološku reakciju na placentni protein sincitin-1, kategorično je izjavila da su vakcine protiv COVID-19 „ne uzrokuju neplodnost kod žena ili muškaraca“, ali ipak primjećuju da oko 27% američke javnosti ostaje neodlučno u vezi sa vakcinom.
Mnogi izvještaji u štampi sugerišu da oni koji sumnjaju nisu bili samo loše definisani antivakskseri ili motivisani isključivo strahom od neplodnosti, već su često bili povezani sa određenim socijalnim, profesionalnim i etničkim grupama. Izvještaj ASRM-a iz januara citirao je decembarsku studiju Fondacije porodice Kaiser koja je pokazala da ne više od 70% ispitanih (vjerovatno svih Amerikanaca) ima „vjerovatno ili definitivno“ vakcinu ako se ponudi. Glavni razlozi kolebanja bili su zabrinutost zbog neželjenih efekata (50%), uloga politike (51%) i nedostatak povjerenja u vakcinu.
U međuvremenu, u najnovijoj zajedničkoj izjavi ESHRE i IFFS prepoznato je da „sve zemlje imaju grupe pacijenata koji ne žele da koriste vakcine“, čija je zabrinutost izražena „zbog hitnosti i načina na koji su razvijene COVID-19 vakcine“. „Treba priznati njihovu zabrinutost“, dodaje se u izjavi, „ali dostupni dokazi sugerišu da potencijalne koristi od vakcinacije znatno premašuju hipotetički rizik.“ Sve ove i druge smjernice sada ističu važnost profesionalaca koji podržavaju programe vakcinacije. Obratite se javnosti tačku po tačku i gradite povjerenje u vakcine u trudnoći.

Izvor ESHRE

https://www.focusonreproduction.eu/article/News-in-Reproduction-COVID-19-Vaccinehttps://www.focusonreproduction.eu/article/News-in-Reproduction-COVID-19-Vaccine