Mnoga lica sindroma policističnih jajnika PCOS

Mnoga lica sindroma policističnih jajnika PCOS

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) se smatra vodećim uzrokom ženske neplodnosti. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti procjenjuju da samo u Sjedinjenim Državama skoro 5 miliona žena nosi markere za ovu bolest. Ipak, procjenjuje se da 50 procenata žena sa PCOS-om ostaje nedijagnostikovano.

Simptomi mogu uključivati:

Prekomjeran rast dlaka na licu, grudima, stomaku i leđima

Neredovne ili odsutne menstruacije

Akne i masna koža

Ciste na jajnicima

Prekomjerna težina koja se prenosi oko stomaka

Bol u karlici

Oznake kože

Apneja u snu

Neplodnost

Da bi ispunio dijagnostičke kriterijume, pacijentkinja mora imati najmanje dva od sledeća tri problema:

Za žene sa PCOS-om, ovo je sve osnovno znanje. Međutim, ono što možda ne razumiju u potpunosti je kako se njihova prezentacija PCOS-a može razlikovati od iskustava drugih.

Dva glavna tipa PCOS-a

Prezentacije PCOS-a se obično mogu podijeliti u dvije kategorije: PCOS otporan na insulin i PCOS koji nije otporan na insulin. Varijacije u ovim prezentacijama mogu stvoriti konfuziju oko bolesti, kao i najbolje opcije liječenja.

PCOS otporan na insulin

PCOS otporan na insulin se takođe naziva PCOS tipa 1, i to je ono što se najčešće povezuje sa klasičnim simptomima PCOS. To uključuje povećanje tjelesne težine, prekide ovulacije, dlake na licu, gubitak kose i akne. Oni sa PCOS otpornim na insulin takođe pokazuju veći potencijal za razvoj dijabetesa i povećane nivoe testosterona – oba su zapravo uzrokovana osnovnom rezistencijom na insulin i leptin.

U stvari, rezistencija na insulin i leptin koju doživljavaju ovi pacijenti je krivac za mnoge neprikladne simptome sa kojima se suočavaju zbog ove bolesti. To dovodi do povećanog povećanja tjelesne težine, na primjer, a rezultirajući višak testosterona je kriv za kombinovani gubitak kose i rast dlaka na licu.

Cilj liječenja PCOS otpornog na insulin je poboljšanje osjetljivosti na insulin. Često će ljekari prepisati gubitak težine, ali pacijentima sa ovom vrstom PCOS-a može biti teško da izgube težinu. Zahtijeva dodatnu posvećenost i ishrani i vježbanju, kao i razumijevanje da težina neće pasti tako brzo kao što bi mogla za druge. Međutim, kada se postigne gubitak težine, simptomi se obično povlače. Često se propisuju i ljekovi za snižavanje šećera u krvi, iako su postojale prirodne alternative – kao što je inozitol – za koje se pokazalo da su podjednako efikasni u nekim slučajevima.

PCOS koji nije otporan na insulin

Postoje neke žene koje ispunjavaju dijagnostičke kriterijume za PCOS, ali koje nemaju insulinsku rezistenciju. Ovo je ono što se naziva tip 2 ili PCOS koji nije otporan na insulin. Mogu postojati različiti uzroci za ovu vrstu PCOS-a, uključujući nedostatak vitamina D ili joda, toksine koji remete hormone, bolesti štitne žlijezde i stres nadbubrežne žlijezde. Za žene koje imaju PCOS koji nije otporan na insulin, ljekovi za snižavanje šećera u krvi neće imati uticaja na stanje, kao ni smanjenje težine ili uzimanje pilula.

Opcije liječenja u ovom slučaju imaju tendenciju da budu prirodnije. Pacijenti se mogu ohrabriti da izbjegavaju mliječne proizvode, a istovremeno im se prepisuju suplementi kao što su jod, vitamin D, magnezijum i cink, zajedno sa biljnim formulama za smanjenje testosterona. Prirodni progesteron se takođe može propisati u pokušaju da se uravnoteže hormoni i podstakne ovulacija.

Druge potencijalne kombinacije

Iako su dva tipa PCOS-a opisana iznad obično najtipičnije prezentacije, postoje neki, kao što je objavljeno u časopisu Fertility and Sterility, koji dijele kategorije na čak pet različitih tipova:

  1. Tip 1 PCOS:
  2. Tip 2 PCOS:
  3. Netradicionalni PCOS 1:
  4. Netradicionalni PCOS 2:
  5. Idiopatski hirzutizam:

Kao što vidite, postoji mnogo varijacija kada je u pitanju ovo stanje, što može otežati pronalaženje odgovarajućeg tretmana za pojedinačne pacijentkinje. Razumijevanje faktora koji stoje iza vašeg sopstvenog slučaja PCOS-a i pronalaženje specijaliste kome vjerujete da bi vam pomogao da pronađete odgovore koji su vam potrebni najbolji su načini za borbu protiv ove bolesti, koja pogađa i mnoge druge.

Pišite nam [email protected]