Savjeti i informacije za par koji se bori sa neplodnošću

Savjeti i informacije za par koji se bori sa neplodnošću

Informacije o šansama za spontano začeće mogu biti od velike pomoći paru. Za parove koji pokušavaju manje od godinu dana, stopa uspjeha je između 80% i 90%. Za parove koji pokušavaju da zatrudne do 3 godine, stopa uspjeha je oko 40% u periodu od 1 godine (ekvivalentno mjesečnoj stopi plodnosti od 4-5%). Za parove koji pokušavaju više od 3 godine, stopa uspjeha je i dalje do 25% u periodu od 1 godine. Ako je identifikovan faktor subfertilnosti kod muškaraca ili žena, i dalje postoji vjerovatnoća spontanog začeća, iako stope uspjeha mogu biti niže [NHS CRD, 1992; Himmel et al, 1997; Hargreave and Mills, 1998; Te Velde i Kolen, 1999].

Procjena i ispitivanja neplodnosti se generalno ne savjetuju sve dok par ne može da zatrudni nakon godinu dana nezaštićenog odnosa. Nekim osobama koje su zabrinute za svoju plodnost potrebno je samo jednostavno uvjeravanje da su šanse za začeće 84% u prvoj godini ako ne koriste kontracepciju i imaju redovne seksualne odnose. Otprilike polovina parova koji ne zatrudne u prvoj godini će zatrudnjeti u drugoj godini (kumulativna stopa trudnoće od 92%) [Nacionalni saradnički centar za zdravlje žena i djece, 2004].

Redovni seksualni odnosi (dva ili tri puta nedeljno) tokom ciklusa bi trebalo da osiguraju da odnos padne u plodni period. Vrijeme snošaja pomoću temperaturnih grafikona i metoda detekcije luteinizirajućeg hormona izaziva stres i nije dokazano da poboljšava stopu začeća. Stoga se ne preporučuje [Hargreave and Mills, 1998; Nacionalni saradnički centar za zdravlje žena i dece, 2004] određivanje vremena snošaja za začeće.

Suplemente folne kiseline treba uzimati dok pokušavate da zatrudnite i tokom prvih 12 nedelja trudnoće kako bi se smanjio rizik od defekta neuralne cijevi. Većina žena treba da uzima 400 mikrograma dnevno. Veća doza od 5 mg dnevno preporučuje se ženama koje imaju porodičnu istoriju defekta neuralne cijevi, koje su imale bebu sa defektom neuralne cijevi, koje uzimaju antiepileptičke ljekove ili koje imaju celijakiju [Vald, 1991; Lumlei et al, 2003; Nacionalni saradnički centar za zdravlje žena i djece, 2004].

Status rubeole treba provjeriti. Ako je seronegativna, indikovana je vakcinacija protiv rubeole i ženi treba savjetovati da ne zatrudni u roku od 1 mjeseca od vakcinacije [CMO, 2003].

Prestanak pušenja je preporučljiv i za muškarce i za žene. Pokazalo se da pušenje, uključujući pasivno pušenje, šteti plodnosti kod žena [Hughes i Brennan, 1996; Augood et al, 1998; Hull et al, 2000; BMA, 2004]. Kod muškaraca, iako nema jasnih dokaza da pušenje odlaže začeće ili utiče na plodnost, ono može uticati na kvalitet sperme i opšte zdravlje [BMA, 2004].

Ograničenje alkohola

Ženama treba savjetovati da ograniče unos alkohola na 1 do 2 jedinice jednom ili dva puta nedeljno. Dokazi o vezi između alkohola i ženske neplodnosti su kontradiktorni, a granice bezbedne konzumacije nisu poznate, ali dok se više ne sazna, preporučljiva je niska konzumacija alkohola prilikom pokušaja da zatrudni i tokom trudnoće [DH, 2003; Nacionalni saradnički centar za zdravlje žena i dece, 2004]. Jedinica alkohola je otprilike ista kao mala čaša (125 ml) vina ili pola litre piva.

Muškarce treba obavijestiti da konzumacija alkohola u okviru preporuka Ministarstva zdravlja od 3 do 4 jedinice dnevno vjerovatno neće uticati na njihovu plodnost. Prekomjerna konzumacija alkohola može biti štetna za kvalitet sperme [Nacionalni saradnički centar za zdravlje žena i djece, 2004].

Težina

Gubitak težine treba podsticati kod žena sa indeksom tjelesne mase (BMI) većim od 29, jer će to vjerovatno povećati njihove šanse za ovulaciju, a samim tim i začeće. Ne postoji dokazana povezanost između muške gojaznosti i neplodnosti, iako je gojaznost povezana sa lošijim opštim zdravstvenim stanjem, smanjenjem pokretljivosti spermatozoida i povećanom fragmentacijom DNK [Rich-Edvards et al, 2002; Kort et al, 2003a; Kort et al, 2003b; Nacionalni saradnički centar za zdravlje žena i djece, 2004].

Ženama koje imaju indeks tjelesne mase manji od 19 i amenoreju ili neredovnu menstruaciju treba savjetovati da će dobijanje na težini vjerovatno povećati njihove šanse za začeće [Nacionalni saradnički centar za zdravlje žena i djece, 2004].

Ishrana

Dobro izbalansirana ishrana će doprineti opštem dobrom zdravlju za oba partnera. Iako postoji malo istraživanja o faktorima ishrane kod neplodnosti, postoje studije koje sugerišu da nedostatak u ishrani može igrati ulogu; na primjer. Nedostaci vitamina C, D, E, selena, cinka i folata mogu uticati na kvalitet sperme [Vong et al, 2000].

Ne postoje konzistentni dokazi koji povezuju konzumaciju pića sa kofeinom (čaj, kafa i kola) i neplodnost [Nacionalni centar za saradnju žena i zdravlje djece, 2004].

Odjeća. Muškarci treba da budu obaviješteni da iako postoji povezanost između povišene skrotalne temperature i smanjenog kvaliteta sperme, nije izvjesno da li nošenje širokog donjeg veša poboljšava kvalitet sperme [Tiemessen et al, 1996; Munkelvic i Gilbert, 1998; Nacionalni saradnički centar za zdravlje žena i dece, 2004].

Savjetovanje i informacije o neplodnosti

Važno je uključiti oba partnera u sve aspekte upravljanja. Diskusija o željama, planovima, vjerovanjima i motivima je važna [Himmel et al, 1997].

Savjetovanje treba da bude dostupno svim neplodnim parovima i može da obuhvati ove različite aspekte:

  1. Implikacije istraživanja i tretmana
  2. Emocionalna podrška socijalnim i psihološkim problemima kao što je stres
  3. Pomoć oko etičkih i pravnih pitanja, posebno za potpomognuto začeće
  4. Terapijsko savjetovanje kako bi se pomoglo ljudima da se prilagode osjećanjima koja imaju o svojoj neplodnosti.

Izvor: Infertility (Prodigy, UK)

Pišite nam [email protected]